Има ли риск или странични ефекти при прием на магнезий?

Храни богати на магнезий
4 четения

Витамините и минералите са от съществено значение за нормалното протичане на функциите и баланса на веществата в тялото. То се нуждае от определено количество микро- и макроелементи, като всяка доза под и над нормата може да има странични ефекти и повече да вреди на организма, отколкото да помага. Разбира се, възможна е и проявата на индивидуална непоносимост към елемента.

Дефицитът на магнезий е проблем, който се среща у по-голяма част от световното население, и обикновено се дължи на консумацията на бедна на полезни вещества и силно преработена храна. Рядко срещано, но не невъзможно, е да изпитате и някои странични ефекти от приема на минерала. Останете с нас до края на статията, за да разберете напълнява ли се от магнезия, пада ли кръвното от редовния му прием и дали има вреди върху човешкия организъм!

Каква роля изпълнява магнезият в организма?

Магнезият е един от най-важните елементи в човешкия организъм, тъй като е пряко отговорен за функциите на клетките и за протичането на над 300 ензимни процеса. Той е свързан с правилните метаболитни процеси, функциите на щитовидната жлеза, нервната и сърдечно-съдовата система, но със сигурност най-популярната му роля е в изграждането на здрави кости и зъби. Магнезият се съдържа основно в тези части от човешкото тяло, като минимално количество от него се намира в кръвта. Това прави изследването на нивата му много трудно, а дефицитът – почти невъзможен за разпознаване без да сте наясно със симптомите.

Ползите и значението на магнезия за организма са неоспорими, но ако се чудите дали е възможно приемът му да предизвика и вреди или странични ефекти, ще разберете всичко необходимо в следващите редове!

Какви могат да бъдат вредите от прием на магнезий?

Редовният прием на магнезий е възможно да бъде съпътстван от нежелани симптоми, особено ако преди това нивата му в организма са били прекалено ниски. Най-често срещаните такива са гадене, диария, повръщане и виене на свят. Препоръчително е постепенно да добавяте минерала към ежедневното си меню, за да избегнете максимално тяхната поява. Обикновено вредите от приема на магнезий се появяват при здравословни проблеми, като бъбречна недостатъчност, или поради индивидуална непоносимост, но са много рядко срещани при здрав организъм.

Предозиране с магнезий

мъж е заспал на бюрото си

Над 70% от световното население страда от недостиг на магнезий, като по-голямата част от хората дори не подозират за това! Случаите на предозиране с магнезий са доста редки, тъй като част от приетото количество се изхвърля посредством потта и урината. Ако се радвате на добро здраве и не страдате от бъбречни проблеми, е почти невъзможно да усетите симптомите на свръхдоза от минерала, наречена хипермагнезиемия. Обикновено те се изразяват в умора и летаргия, гадене и повръщане, диария, депресия, високо кръвно и мускулни крампи. По-сериозните симптоми от предозирането с микроелемента настъпват при концентрация в кръвта над 2 mmol/l, с което количество организмът не може да се справи. Прекалено продължителната хипермагнезиемия може да има фатален край, така че трябва да се диагностицира и лекува навреме!

Каква е препоръчителната дневна доза магнезий?

Препоръчителният дневен прием на магнезий е различен при деца и възрастни. Обикновено около 350 mg е оптималното количество от минерала, от което един възрастен организъм се нуждае ежедневно, като дозата може да варира в зависимост от физическата активност, теглото, храненето и т.н. Микроелементът може да бъде набавен както с помощта на хранителни добавки, така и чрез консумиране на храни, богати на магнезий, или комбинация между двата варианта.

Вече знаете, че дефицитът на магнезий е често срещано състояние, така че е от изключителна важност да си набавяте достатъчно количество от минерала. По този начин ще бъдете сигурни, че не лишавате организма си от комплексното му действие, отговорно за протичането на жизненоважните процеси.

Често задавани въпроси, свързани със страничните ефекти на магнезия

Нормално е преди да започнете с редовния прием на магнезий, да искате да бъдете информирани за всички възможни нежелани реакции, които минералът би могъл да предизвика. Основните въпроси след препоръчителното дневно количество, които се появяват преди включването на микроелемента в ежедневната рутина, са следните:

Напълнява ли се от магнезия?

жена е стиснала корема си с две ръце

Обикновено редовният и продължителен прием на различни витамини и минерали се свързва с качване на килограми, защото те нормализират апетита, кръвообращението, образуването на енергия и баланса на вещества в организма. Важно е да знаете, че от магнезия не се напълнява. По-вероятно е да се появят излишни килограми, когато този минерал липсва, тъй като дефицитът му не позволява на организма да топи излишните мазнини. Освен това магнезият регулира количеството вода в организма и протичането на метаболитните процеси.

Балансираното хранене и редовната консумация на продукти, богати на минерала, както и на хранителни добавки, няма да предизвика излишни килограми, а ще нормализира протичането на множество процеси в организма, но и ще ви осигури достатъчно енергия за водене на здравословен и активен начин на живот. А благодарение на това, дори е възможно да свалите килограми! Така че, ако се чудите напълнява ли се от магнезий, отговорът със сигурност е отрицателен.

Кога приемът на магнезий не е препоръчителен?

Магнезият е минерал, от който всеки организъм се нуждае, и много рядко може да бъде вреден за здравето. Но прекомерният прием на микроелемента може да бъде опасен за хора с бъбречна недостатъчност, тъй като той може да не се отделя от организма, а да се натрупва и да стане токсичен. Магнезият не трябва да се приема паралелно с антибиотици, диуретици, или неразтворими фибри, тъй като освен че няма да се усвои, могат да се образуват и вредни за организма съединения.

Приемът на магнезий понижава ли кръвното?

жена мери кръвното си

В случай, че сте си задавали въпроса “Пада ли кръвното от магнезий”, добре е да знаете, че е доказано, че приемът му понижава нивата на кръвна захар и кръвно налягане и нормализира състоянието и работата на сърдечно-съдовата система. Това го превръща в подходяща добавка за хора с по-високо кръвно и редовно сърцебиене. Положителното му влияние срещу хипертония е клинично изследвано, така че, ако страдате от по-високо кръвно налягане и сърдечна аритмия, опитайте да включите магнезия към ежедневното си меню, независимо дали като храна, или под формата на хранителна добавка!

Висококачествен магнезий под формата на хранителна добавка от Jamieson

Ние, от Jamieson, вярваме, че висококачествените природни хранителни добавки могат да ви помогнат да си осигурите необходимото количество за деня от всички нужни за нормалното протичане на жизнените процеси в организма витамини и минерали. Затова нашият асортимент се състои само от продукти с гарантиран произход и благоприятно действие, а комбинациите от различните съставки са внимателно подбрани, за да бъдат възможно най-ефективни и лесноусвоими от тялото.

На нашия сайт ще откриете различни хранителни добавки с магнезий, чрез които да си осигурите необходимия дневен прием на минерала, но и това да се случи по лесен и приятен начин. За да бъдат максимално полезни и ефективни за организма, сред продуктите ни с микроелемента ще откриете и комбинация между магнезий и цинк или витамин D, които да подсилят допълнително имунната ви система. А на всички тях отговаря и изгодна цена, така че може да се убедите сами в силното действие на магнезия още сега!

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Нормално е преди да започнете с редовния прием на магнезий, страничните ефекти да бъдат един от основните аспекти, с които да се запознаете. Вече знаете, че те са рядко срещано явление, така че може спокойно да преминете към постепенното включване на незаменимия минерал в ежедневието си!

© 2024 Всички права запазени.