До какво води липсата на магнезий и как се приема?

Храни богати на магнезий
4 четения
6 мин

За оптималното си здраве и правилно функциониране, тялото се нуждае от баланс на всички равнища и достатъчно количество от необходимите му микро- и макроелементи. Магнезият представлява един от най-важните за клетките минерали и е говорен за множество жизненоважни процеси в организма. Въпреки че съществуват разнообразни начини за неговото набавяне както чрез храната, така и под формата на хранителни добавки, дефицитът му често остава незабелязан у хората, което може да предшества голям брой здравословни проблеми.

Останете с нас до края на статията, за да разберете до какво води липсата на магнезий, колкото време се приема минералът и кога е добре да се пие. По този начин ще бъдете сигурни, че не лишавате организма си от важните му свойства!

Какво представлява магнезият и защо е важен за организма?

Магнезият е минерал, който не може да се синтезира от организма, но и се изхвърля чрез потта и урината. Това прави набавянето му чрез външни източници изключително важно. Микроелементът участва в огромен брой химични реакции и представлява един от най-важните микроелементи за организма. Магнезият е пряко отговорен за протичането на ензимните и метаболитните процеси, здравето на костите, зъбите, мускулите и нервната система.

За множеството ползи на минерала може да се говори много, но е време да преминем и към основната част на статията – до какво води липсата на магнезий?

Симптоми при липса на магнезий

мъж стои седнал в леглото хванал се за главата

Дефицитът на магнезий е често срещано, но не винаги забележимо състояние. Това се дължи на факта, че минералът се съдържа не в кръвта, а в костите, скелетните и сърдечните мускули, което прави изследването му изключително трудно. Поради тази причина здравословните проблеми могат да се влошат с времето, а лечението им да стане по-трудно. Сред основните симптоми, придружаващи липсата на магнезий, са следните:

 • Чупливи нокти, косопад и проблемна кожа;
 • Безсъние;
 • Главоболие;
 • Липса на апетит;
 • Виене на свят;
 • Високо кръвно налягане и захар;
 • Мускулни крампи;
 • Постоянна умора;
 • Напрежение, лошо настроение и възбудена нервна система;
 • Слаби кости;
 • Аритмия и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Ако забележите у себе си, който и да е от тези признаци за липса на магнезий, то е време да помислите как да си набавите минерала. В противен случай е възможно да се стигне до сериозни здравословни последици.

Какви са последиците при магнезиевия дефицит?

Ако не вземете навременни мерки за овладяване симптомите на липса на магнезий, силно вероятно е да се отключат и сериозни последици за вашето здравословно състояние. Дефицитът на минерала е често срещано състояние при огромна част от населението, но е особено опасен при диабетици, хора със зависимост към алкохол, както и при хора със сърдечно-съдови и стомашно-чревни проблеми. Точно те са силно изложени и на опасност от липса на магнезий. Гаденето, умората и повръщането са основните последици, след като дефицитът се превърне в постоянно състояние на организма. Последващи проблеми са отслабена мускулатура, крехки кости и зъби, както и проблеми със сърдечно-съдовата и нервната система.

Как да си набавите необходимата дневна доза магнезий?

Тъй като човешкият организъм не е в състояние да образува магнезий сам, а голяма част от минерала се отделя посредством потта и урината, се налага неговият допълнителен прием. Това може да се случи по два начина:

Чрез балансирана диета

храни богати на магнезий

Разнообразното и балансирано хранене е основният елемент за овладяването и преодоляването на всякакви здравословни проблеми, тъй като осигурява на организма всички необходими хранителни вещества, и то по лесен за усвояване начин. Съществуват много храни, които са изключително богати на магнезий, и които е добре да добавите към своето дневно меню, за да бъдете сигурни, че не лишавате организма си от полезните им свойства!

Чрез прием на хранителни добавки

Ако смятате, че не си осигурявате достатъчно количество магнезий чрез храната, е добре да включите и прием на хранителни добавки към своята ежедневна рутина. Заложете на висококачествени и лесно усвоими такива, с изчистен състав, за да усетите влиянието и значението на магнезия за вашия организъм. Освен това на опаковката ясно е упоменато и какво количество от минерала се съдържа в една таблетка, така че може да бъдете сигурни какво точно количество от него сте приели. А с препоръчителната дневна доза магнезий ще ви запознаем в следващите редове!

Каква е препоръчителната дневна доза магнезий?

хапчета магнезий в купа

Според множество проучвания над 70% от световното население страда от недостиг на магнезий, а вече знаете, че това здравословно състояние трудно може да бъде диагностицирано. Приемът на микроелемента е спаднал почти двойно с течение на времето в сравнение с миналия век, тъй като хранителните продукти се обработват все повече, с което губят голяма част от полезните си свойства. В зависимост от пола и възрастовата група, дневната доза магнезий е следната:

 • За мъже и жени – 350 mg, като при мъжете това количество може да нарасне до 420 mg, а при жените и по време на бременност – до 360 mg;
 • За деца от 14 до 18 години – 420 mg за момчета и 360 mg за момичета;
 • За деца от 9 до 13 години – 240 mg;
 • За деца от 4 до 8 години – 130 mg;
 • За деца под 4 години – до 80 mg.

Кога се пие магнезият – сутрин или вечер?

Ако приемате магнезий чрез храната, добре е при всяко хранене да присъства някакъв източник на минерала. Ако сте избрали да заложите на хранителна добавка, времето и начинът на прием обикновено са изписани на опаковката, като са съобразени с дозировката на таблетката. Обикновено е препоръчително да се приема сутрин на гладно с чаша вода. И тъй като добавката подобрява качеството на съня, може да се приема и вечер. А ако го вземате по време на хранене, трябва да внимавате храната да не съдържа неразтворими фибри, които ще попречат за усвояването на магнезия от организма.

Колко време трябва да се приема магнезий?

Магнезият може да бъде приеман целогодишно, като той е от изключително важно значение през зимата, когато разнообразието на неговите хранителни източници е по-малко, а имунната система е отслабена и по-уязвима. Обикновено предозирането с магнезий е по-рядко срещано състояние от дефицита и се случва, когато значително прекалявате с приема на хранителни добавки, или страдате от бъбречни проблеми, или такива, свързани с нарушена функция на щитовидната жлеза. Ако спазвате препоръчителната дневна доза, то е почти невъзможно да предозирате. Освен това част от приетото количество се изхвърля чрез потта и урината, което допълнително намалява риска от свръхдоза.

Високоусвоим магнезий от Jamieson

Наличието на достатъчно количество витамини и минерали е от съществено значение за правилното функциониране на организма, а съчетанието между балансирана диета и прием на висококачествени хранителни добавки може да ви осигури всички тях. На нашия сайт ще откриете лесно усвоими за организма канадски хранителни добавки с магнезий, сред които да изберете най-подходящите за вас, като на всички тях ние, от Jamieson, сме се постарали да отговарят и изгодни цени. Съставките са внимателно подбрани така, че комбинацията между тях да е възможно най-оптимална и полезна за вашия организъм. Удобните опаковки магнезий с цинк или витамин D са съставени така, че да действат положително на вашия организъм.

Ако чувствате, че не си набавяте достатъчно от жизненоважния минерал, винаги може да обогатите менюто си с прием на хранителни добавки с магнезий, за да не се налага да изпитвате симптомите на липса на магнезий.

Благодарим ви, че останахте с нас до края на статията! Вече знаете, че дефицитът на минерала е много опасен за организма, както и колко време трябва да се приема магнезий и кога да се пие. Спазвайте препоръчителната дневна доза магнезий чрез балансирана диета и прием на хранителни добавки и може да бъдете сигурни, че функциите и процесите в организма ви няма да бъдат нарушени!

© 2024 Всички права запазени.