Куркума – Ползи, прием и отслабване

Куркума на прах
3 четения

Куркумата е позната от хилядолетия в индийската и китайска култура, като подправка и като лечебно средство с невероятни свойства.

В последните години тя успява да привлече и сериозен научен интерес, като в резултат проучвания на тази ярка златна на цвят съставка потвърждават нейните невероятни свойства.

Сред доказаните свойства на куркумата са противовъзпалително, антиоксидантно, антимикробно, имуностимулиращо и антисептично.
В статията ще разгледаме какви са ползите от прием на куркума. Дали една от тях не е да влезете в желана форма по-бързо и лесно?

Куркума

От векове лечебните растения са били използвани като традиционно средство за третиране на множество човешки заболявания. В селските райони на развиващите се страни те продължават да се използват и до днес като основен източник на лечение, а в развиващите се страни около 80% от хората използват традиционни лекарства в грижата за здравето си.

Още от древността куркумата е добре известна и използвана в Индия и Китай освен като подправка, така също и като важна за здравето добавка.

Тя помага за запазване на свежестта на храните и се използва за овкусяване и оцветяване на горчица и сирена, както и на популярното индийско ястие къри.

Китайската и индийската медицина отдавна са осъзнали ключовата за здравето роля на куркумата, затова тя се използва за облекчаване кожни заболявания, рани, ухапвания и очни възпаления. В напитки куркумата е много популярна за подсилване на имунитета, като често се смесва с мляко. Нейните ползи не се изчерпват единствено до тялото, тя може да бъде много полезна и за психическото здраве, особено при състояния като депресия и тревожност.

Тя е смятана за изключително полезна при простудни заболявания, както и за повишаване на имунитета в сезони с повишени грипни заболявания. Използва се и за облекчаване на хронични възпаления, като ставни и артритни болки.

Куркума и куркумин – едно и също ли са?

Куркума на прах в пласмасова лъжичка

Когато става въпрос за куркума, често има неяснота между названията куркума, куркумин (Curcumin) и турмерик (Turmeric).

Куркумата е красивото растение от семейство Джинджифилови, чиито корен се използва както за създаване на подправката, така и за добавки с куркума.

Красивият жълт цвят, с който растението грее и е най-често асоциирано, се дължи на основното активно вещество в него – куркуминът.

А турмерик е друго наименование за куркума, което се среща по-рядко.

На куркуминът се дължат повечето благотворни въздействия на куркумата, но в нея можем да открием и други полезни вещества – Омега-3 мастни киселини, етерични масла, протеини и въглехидрати и естествено срещащи се растителни съединения. Пример за такъв тип съединение е турмерола, който е водоразтворим антиоксидант. В куркумата се откриват и витамините A, C, E, K, както и минерали като мед, желязо, калий, магнезий и цинк.

Куркуминът обаче е най-важният компонент, защото заради него куркумата е толкова ценна. Той е изключително полезно съединение, което се открива в корените на куркумата.

Открит благодарение на напредъка в медицината, куркуминът е естествено срещаш се антиоксидант, част от така наречените куркуминоиди, на които се дължат множеството различни ползи на куркумата.

Куркуминоидите са фенолни съединения, които обикновено се използват като подправка, пигмент и добавка.

Изчерпателни изследвания през последния век разкриха, че куркуминоидите са семейство активни съединения в куркумата (куркумин, деметоксикуркумин и бисдеметоксикуркумин), които представляват полифенолни пигменти.

Ползите на куркумина за здравето са големи, поради неговите противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Всъщност, една от основните ползи от прием на куркумин е неговият естествен противовъзпалителен ефект, който се равнява на ефекта от нестероидни противовъзпалителни лекарства. Дори се счита, че куркуминът може да е по-ефикасен от ибупрофена.

Защо противовъзпалителният ефект е толкова важен?

Куркума на прах в дъверна лъжица

Възпалението е изключително важен за тялото процес, който му помага да пребори чужди нашественици като вируси и бактерии, както и да възстанови нанесени в тялото щети. Но не всяко възпаление е полезно.

Острото и краткотрайно възпаление може да се счита за полезно, но премине ли в хронично, вече започват да се атакуват и собствените тъкани на тялото.

След направени медицински разкрития, учените смятат, че хронично възпаление на по-ниско ниво може да има роля в определени здравословни състояния:

 • сърдечни заболявания;
 • рак;
 • метаболитен синдром;
 • алцхаймер;
 • различни дегенеративни състояния.

Всяка добавка, която може да помогне за преодоляване на хроничното възпаление, е важна.

Макар да няма просто решение на въпроса с възпалението, куркумата и нейната активна съставка куркумин могат да помогнат при различни възпалителни процеси в тялото и предизвиканите от тях заболявания.

Куркуминът и куркумата помагат и за правилно протичане на метаболитните процеси в клетката, което води до по-добра работа на организма. Освен това има и положителен ефект върху здравето на черния дроб.

Куркуминът спомага за поддържане здравето на храносмилателната система и подпомага за подобряване на симптомите на възпалителното заболяване Синдром на раздразнените черва.

Куркуминът има и много добро действие върху здравето на очите.

Той също така може да помогне при невродегенеративни заболявания като Паркинсон и сходни когнитивни нарушения, защото има потенциални неврозащитни ползи за мозъка.

Куркуминът е много ефективен и при директно нанасяне на кожата, както и при прием като хранителна добавка при кожни заболявания като витилиго, псориазис.

Куркума – ползи

Куркума, лимон, джинджнифил

Имайки предвид всичко, което казахме за куркумина, не е изненадващо, че куркумата има толкова силен и положителен ефект върху болестни процеси, свързани с оксидативния стрес.

Време е да отделим внимание и на ползите на самата куркума.

Доказано е, че въздейства благоприятно:

 1. при остеоартрит;
 2. при депресия;
 3. при висок холестерол.

Както споменахме, от древността куркумата е известна със способността си да подпомага заздравяването на рани. Това може би се дължи най-вече на антиоксидантните свойства на куркумина и връзката с предпазване на кожата от оксидативен стрес.

При проведени проучвания, свързани с употребата на куркума при артрит, са постигнати забележителни резултати. След приема на куркума се наблюдава подобрение на симптомите – намаляване на сутрешна скованост, подуване на ставите и цялостна способност за по-продължително ходене и движение без болки. Куркуминоидите имат отношение към възпалението, на което може би се дължи и положителното въздействие на куркумата, водещо до редуциране на възпалението в ставите.

Освен антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, куркумата притежава и антиканцерогенен ефект. Тя би могла да е ефективно терапевтично средство, което има превантивен ефект над процесите, отговорни за злокачествена трансформация на клетките в тялото. Смята се, че това невероятно жълто растение може да се превърне в средство за справяне с различни видове рак като рак на гърдата, на белия дроб, на яйчниците и на панкреаса.

Куркума за отслабване

Куркума, портокал, джинджифил, лимон

Куркумата е доста популярна добавка за отслабване. Прием на куркума и топла вода, куркума смутита, куркума с кисело мляко или златно мляко с куркума са само част от по-популярните рецепти за отслабване, които може да срещнете.

Към някои от рецептите за отслабване с куркума може да откриете и съставки като черен пипер, канела и джинджифил в различно съотношение.

Сред разнообразието от рецепти най-простичка и лесна за приготвяне е водата с куркума. Освен като ефективно средство за отслабване, тази напитка има и доказано благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система, нервната система, както и върху мозъчната дейност – памет, внимание, концентрация.

Куркумата може да се намери и самостоятелно като хранителна добавка, която се приема лесно и бързо по време на хранене. Това би спестило много време и приготовления, особено ако сте в движение през деня.

Ефектът на куркумата за отслабване би могъл да се дължи на свойствата на куркумина да подпомага храносмилането, изхвърлянето на излишни течности, да подпомага работата на черния дроб и бъбреците и така да помага на тялото в борбата срещу токсините, както и да стимулира изгарянето на мазнини. Различни проучвания показват, че куркуминът може да помогне при затлъстяване и наднормено тегло. Той има и директно действие върху така наречения лош холестерол или LDL холестерол, като понижава триглицеридите в кръвта.

Но колкото и ефективна да е куркумата за отслабване, препоръчително е да комбинирате нейния прием с добър хранителен режим и редовна физическа активност.

Куркума – странични ефекти и противопоказания

Куркумата се смята за безопасна за прием при спазване на препоръчителните дневни дози и указания на всеки производител.

Световната здравна организация (СЗО) определя допустимия дневен прием на куркуминоиди като хранителна добавка в диапазона 0–3 mg/kg.

При прекомерна употреба на куркума може да се появят странични ефекти като гадене, лошо храносмилане, диария, замаяност.

При високи дози може:

 • да се повиши рискът от кървене;
 • да се повишат стойностите на чернодробните показатели;
 • да има контракции на жлъчен мехур;
 • да има маточни контракции при бременни.

Макар куркумата да е добавка с натурален произход, все пак има случаи, при които нейната употреба е противопоказна:

 1. ако страдате от диабет;
 2. ако имате проблеми с жлъчния мехур;
 3. при бременност и кърмене;
 4. при панкреатит;
 5. при хипотония;
 6. при алергии към подправки;
 7. при камъни или пясък в бъбреците;
 8. при гастрит;
 9. ако ви предстои хирургична процедура, трябва да спрете приема на куркума поне 2 седмици по-рано, независимо дали в храната, или като хранителна добавка. Това се дължи на способността на куркумата да забавя кръвосъсирването, особено в комбинация с някои лекарства, сред които лекарства за диабет и аспирин.

Високите дози куркума и куркумин не се препоръчват дългосрочно, тъй като липсват изследвания, потвърждаващи тяхната безопасност.

При прием на хранителни добавки винаги е добре да обсъдите в детайли с вашия лекар вида на добавката, поради каква причина искате да я приемате, подходяща ли е за вас, би ли могла да е противопоказна на ваши заболявания. Той най-добре може да прецени дали е безопасно да приемате дадена добавка, както и каква доза и честота на прием ще са най-подходящи.

Куркума като хранителна добавка

При избор на хранителни добавки с куркума винаги трябва да се обръща внимание дали тя се произвежда от надежден производител.

Добавката трябва да е без ненужни пълнители и вредни добавки като ГМО, оцветители, глутен, овкусители, консерванти, лактоза.

При прием на хранителна добавка с куркума дозите може да са в границите от 250 мг до 500 мг на ден.

Съществуват изследвания, при които са използвани високи дози от 500 – 2000 мг дневно, най-често под формата на екстракт с концентрация на куркумин. Тази концентрация е много по-висока от естествено срещаната в храните.

Съдържанието на куркумин в куркумата е доста ниско – между 5 – 7%.

Подправките от куркума най-често съдържат около 3% куркумин, докато в екстрактите тя обикновено е около 95% . Екстрактите са най-мощната форма на добавки от куркума. При тях е много по-малко вероятно да има замърсяване с други вещества (като тежки метали).

Това е и причината приемът на куркума единствено като подправка да е недостатъчно за реално повлияване на процесите в организма.

Хранителна добавка Kуркума от Jamieson

Естествена добавка, без вредни изкуствени овкусители, оцветители и консерванти, куркумата на Jamieson съдържа куркума и екстракт куркума от корен Curcuma longa. Той се равнява на 2500 мг необработена билка със стандартизирано 95% съдържание на куркуминоиди.

Препоръчителната дневна доза куркума на Jamieson е 1 таблетка от 500 мг дневно.

Тя е чудесно помощно средство, за да се възползвате от полезните свойства на куркумата. Подпомага нормалното състояние на ставите, облекчава болка и възпаление и осигурява антиоксиданти за поддържане на цялостно добро здравословно състояние.

Представихме ви куркумата и основните ползи от нея. Тя има редица доказани свойства, а продължаващите изследвания на куркумина показват обещаващи резултати при редица заболявания.

Безспорно е популярна и любима добавка в много рецепти, включително и за отслабване. Но както споменахме, куркумата за отслабване е добре да се комбинира с добър диетичен и физически режим.

Ако решите да се възползвате от прекрасните качества на тази златна подправка под формата на хранителна добавка, е добре да се консултирате с вашия лекуваш лекар.

Ако търсите и други информативни статии как може да подпомагате работата на тялото си, за да сте в добро здраве, продължете да четете нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.