Коензим Q10 – ползи

Коензим капсули под формата на сърце
3 четения

Човешкото тяло е способно да усвоява и произвежда самостоятелно голяма част от нужните му хранителни вещества, жизненоважни за нормалното функциониране, енергия и добро здраве. Едно от тези вещества, което помага за генериране на енергия в клетките, е CoQ10, по-познато като Коензим Q10.

Понякога способността на тялото да произвежда CoQ10 може да бъде затруднена по различни причини като напредване на възрастта, болести и хранителни ограничения. Тогава лесно може да се стигне до дефицит на този елемент и нужда от допълнителна суплементация, за да се коригира дефицитът.

Известна съставка в козметичната индустрия, заради своите антиоксидантни и противостареещи свойства, Коензим Q10 може да бъде приеман и като хранителна добавка, като така той действа положително на редица медицински проблеми.
В статията ще разгледаме какви са ползите от прием на Коензим Q10 за здравето, както и за какво е добре да следите, когато избирате хранителни добавки с този коензим.

Какво представлява Коензим Q10?

При разграждането на хранителни вещества в тялото протичат стотици реакции, които не могат да се осъществят без коензимите. Те имат ключова роля в различни функции и клетъчни процеси, защото представляват органични молекули, които се свързват с активните места на определени ензими, за да подпомогнат катализа на реакцията.

Един от тези коензими е CoQ10, известен под наименованието Коензим Q10 – мастноразтворим компонент, който структурно наподобява витамините.

Той се съхранява в митохондриите на клетките. Митохондриите представляват клетъчни органели, разположени във вътрешността на клетките, които отговарят за над 90% от производството на енергия, необходима на тялото. Останалите проценти енергия идват от друга част на клетката.

Митохондриите имат контрол над живота и оцеляването на клетките, тоест отговарят за тяхното обновяване и умиране, както и над стреса. Те са начело на произвеждането на енергия, предпазване на клетките от оксидативен стрес и от бактерии и вируси, причиняващи болести.

Затова тези клетъчни органели и Коензим Q10 са изключително важни за нашето здраве.

Ползи от прием на Коензим Q10

Тялото произвежда Коензим Q10 по естествен начин. След като изяснихме неговата ключова функция, не е учудващо, че той може да бъде открит във всяка клетка на тялото, но най-висока концентрация има в сърцето, бъбреците, белите дробове и черния дроб.

С възрастта неговото производство намалява. Ниски количества на този ензим се свързват с различни заболявания като рак, диабет, болести на сърцето и мозъка. Все още няма достатъчно проучвания, които да потвърдят дали тези заболявания са предизвикани конкретно от ниските нива на този коензим, но той определено играе важна роля.

Една от основните му ползи е да подпомага генерирането на енергия в клетките на тялото. Коензим Q10 има роля при създаването на аденозинтрифосфат, често срещан и под наименованието аденозинтрифосфорна киселина и в съкратена форма АТФ. Той е изключително важен за човешкото тяло, защото може да се открие в почти всеки процес – от съкращаване на мускулите до производството на ензими, и дори за производството на още АТФ в тялото. Той е смятан и за основен носител на енергия вътре в клетките и се свързва с трансфер на енергия в самите клетки. Основното място, където тялото може да формира още АТФ, за което, разбира се, то се нуждае от енергия, са митохондриите, а както вече знаем Коензим Q10 се съхранява в тях и е свързан с енергията в клетките.

1. Коензим Q10 и сърцето

Конзим q10 капсули в шишенце

Коронарна артериална болест или високо кръвно налягане са само част от сърдечните заболявания, които могат да предизвикат сърдечни проблеми. В някои случаи, когато се засегне сърдечната дейност, сърцето не може да се свива и отпуска и съответно да изпомпва кръвта в тялото правилно. Така се стига до сърдечна недостатъчност. Различните лечения на тази недостатъчност могат да увеличат оксидативното увреждане и възпаление на вените и артериите.

Голямото количество свободни радикали причинява оксидативен стрес, който може да е пречка за нормалното функциониране на клетките и води до много здравословни проблеми. Той може да доведе до увреждане на клетките, протеините и ДНК структурата. Това само по себе си допринася за ускоряване на стареенето на тялото. Оксидативният стрес има роля и в развитието на здравословни състояния, сред които диабет, рак и невродегенеративни състояния. При този тип състояния нервните клетки умират и се получават значителни нарушения в умствените и физическите способности на човек.

Сред по-известните и често срещани невродегенеративни състояния са Алцхаймер, Паркинсон, амиотрофична латерална склероза, а сред по-рядко срещаните са Болест на Хънтингтън.

Прием на Q10 би могъл да редуцира оксидативното увреждане, да възстанови оптимални нива на производство на енергия и така да подобри сърдечните функции.

2. Коензим Q10 и плодовитост

С възрастта е съвсем нормално женската плодовитост да спада. Това се дължи на спада на броя на наличните яйцеклетки, както и на спада в техните качества. Ролята на CoQ10 за този процес е, че неговият спад прави защитата на тялото срещу оксидативни увреждания по-малко ефективна. Ако се добави прием на CoQ10, може да се възстанови защитата и не само да се стопират, но и да се подобрят, свързаните с възрастта спад в качеството и брой яйцеклетки.

Сходен би бил ефектът и при мъжете и качеството на спермата, което също се влияе от оксидативен стрес, на който се дължи спада в броя сперматозоиди.

Проучвания показват, че добавяне на прием на Коензим 10 и при мъже, и при жени може да увеличи антиоксидантната защита и така да подобри плодовитостта.

3. Коензим Q10 и мигрена

При хора, страдащи от мигрена, често се наблюдават ниски нива на Коензим Q10. Различни проучвания установяват, че при прием на CoQ10 пристъпите на мигрена са редуцирани – те са по-кратки и по-рядко явяващи се. Проучванията показват и че след лечение с този коензим мигрените могат дори да се предотвратят.

Този ефект може би се дължи на ролята на този коензим в повишаване на митохондриалните функции и снижаване на възпалителни процеси в организма.

4. Коензим Q10 и подпомагане работата на мозъка

Мозъкът има нужда от много енергия и кислород, за да функционира правилно. Затова неговата работа е силно повлияна от оксидативен стрес и ниски нива на енергия.

Митохондриите са главният източник на енергия за мозъка, но с възрастта и спадането на техния темп на работа намаляват и способностите за работа на мозъка.

Както споменахме, техните функции са свързани и с умиране и регенериране на клетките, като е възможно да се стигне до невродегенеративни болести като Паркинсон и Алцхаймер.

Оксидативното увреждане от друга страна води до производство на вредни съединения, които могат да засегнат паметта, възприятията и физически функции.

Прием на Коензим Q10 би могъл да редуцира тези вредни съединения и да спре прогресирането на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

5. Коензим Q10 и кожата

Малка бутилка с на фона на резени портокал

Кожата често е подложена на много вътрешни и външни влияния, които могат да я увредят и да предизвикат стареене. Сред най-значителния вътрешен фактор е хормонален дисбаланс, а основни външни фактори са замърсена околна среда, неподходяща агресивна козметика и излагане на слънце.

Тези влияния, независимо от техния вид, водят до редуциране на влагата в кожата, изтъняване на нейния първи и най-фин слой и следователно до спадане на способността ѝ да се възстановява и защитава от последващи външни влияния.

Нанасян директно на кожата, Коензим Q10 редуцира вредите, нанесени от ултравиолетови лъчи и спомага за намаляване дълбочината на бръчките. На това се дължи и голямата му популярност в козметичната индустрия и неговото добавяне към различни кремове за грижа за кожата.

При проучвания, проведени с пациенти, болни от различни видове рак на кожата (меланома), както и рак на гърдата, панкреаса и белите дробове са открити изключително ниски нива на този коензим. Ниски нива на Коензим Q10 се свързват с 53,3% по-висок риск от развитие на рак и са показателни за по-лоша прогноза за различни видове рак.

Приеман като добавка, Коензим Q10 би могъл да подпомогне снижаване на риска от развитие на рак на кожата. Чрез редовното набавяне на Коензим Q10 клетките могат да са защитени от оксидативен стрес, да се подпомогне производството на енергия в тях и така да са по-здрави и да живеят по-дълго.

6. Коензим Q10 и белите дробове

Белите дробове са изключително податливи на оксидативен стрес, заради постоянния контакт с кислород. Високи нива на оксидативен стрес и лоша антиоксидантна защита могат да доведат до заболявания в тях.

При хора, страдащи от заболявания като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОБС), са установени ниски нива на Коензим Q10.

Неговият прием би могъл да редуцира възпалението при хора с такива заболявания, както и да намали употребата на стероидни лекарства в хода на лечението.

7. Коензим Q10 и подобряване на тренировките

Млада спортуваща жена на открито

Здравословните ползи от редовни тренировки на тялото са добре известни и документирани.

По време на тренировки има повишен аеробен метаболизъм, който е потенциален източник на оксидативен стрес. Този стрес засяга функцията на мускулите и влияе на качеството и резултата от тренировката.

Когато мускулите са затруднени и не могат да се свиват ефективно, изпълнението на всяко упражнение няма да е пълноценно, а това вреди и на ефективността на самата тренировка.

Чрез способността си да намалява оксидативния стрес, Коензим Q10 би могъл да подпомогне изпълнението на упражнения и цялостното подобряване на тренировката, за да е по-ефективна за тялото. Приемът му може да помогне за намаляване на чувството за физическа умора по време на упражнения.

8. Коензим Q10, инсулинова чувствителност и кръвна захар

Сред многото вреди на оксидативния стрес е и това, че той може да предизвика увреждане на клетките, което да доведе до метаболитни заболявания като диабет и затлъстяване. Освен оксидативен стрес, при този тип заболявания се наблюдава и нискостепенно възпаление в организма.

Различни изследвания показват, че прием на богати на антиоксиданти храни или добавки с антиоксиданти може да има положителен ефект при тези две метаболитни заболявания.

Всъщност, проучвания показват че прием на CoQ10 подобрява инсулиновата чувствителност и регулира нивата на кръвната захар.

Как можете да си набавите Коензим Q10

Хранителни продукти - основно месо, зеленчуци и ядки.

Коензим Q10 може да се открие под формата на хранителна добавка, както и в следните храни:

 1. Зеленчуци – спанак, броколи, карфиол;
 2. Плодове – портокали и ягоди;
 3. Ядки – сусам, шамфъстък;
 4. Яйца;
 5. Магданоз;
 6. Пълнозърнести продукти;
 7. Масла, като соево масло;
 8. Бобови – соя, леща, фъстъци;
 9. Меса – свинско, пилешко, телешко, и по мазни риби като пъстърва, херинга и скумрия. Особено голямо е съдържанието на коензима в месните продукти сърца, дроб и бъбреци.

Причини за дефицит на CoQ10

Както споменахме, Коензим Q10 количествата в тялото намалява с възрастта, като производството му в тялото достига пикови нива от 20 до около 30 години.

Неговият дефицит може да се дължи и на следните други причинители:

 • хранителни дефицити;
 • дефицит на витамини и особено на витамин B6;
 • заболявания, засягащи митоходриите;
 • оксидативен стрес при естествения процес на стареене;
 • генетични дефекти в синтеза или при използване на Коензим Q10 в тялото;
 • Странични ефекти от лечение със статини (лекарства, използвани за понижаване на холестерола).

Дефицитът на този коензим е трудно определим, защото той се съдържа и в кръвта, и в клетките, т.е. количеството му в кръвта не отразява задължително количеството в тялото. Може да имате добри показатели по кръвни изследвания, но все пак да страдате от дефицит на Коензим Q10.

Коензим Q10 ползи и вреди

След като разгледахме ползите от прием на коензим Q10, няма как да не споменем и евентуални вреди от приема му. Макар да е естествен компонент, който присъства в живите клетки в тялото, то не го складира.

Данни от предклинични и клинични проучвания показват, че CoQ10 е като цяло безопасен за употреба като хранителна добавка и е малко вероятно да причини вреди или по-сериозни странични ефекти.

Всъщност той има изключително ниска токсичност.

Появата на странични ефекти като диария, гадене и киселини при приема му е много рядко срещана, като те най-често са леки и слаби.

При вземане на решение за прием на този ензим винаги е препоръчително да се консултирате с лекар. Това важи особено, ако приемате лекарства за високо кръвно налягане или разреждане на кръвта. В случай на бременност или кърмене, разбира се, консултацията също е задължителна.

Препоръчителен дневен прием на Коензим Q10

Кутия за витамини за всекидневен прием

CoQ10 може да се открие в две различни форми – убиквинол (ubiquinol) и убиквинон (ubiquinone). Първата е по-добре усвоявана от тялото и представлява около 90% от CoQ10 в кръвта, за сметка на 10% от втората, затова по-често се препоръчват хранителни добавки под тази форма.

Най-просто казано убиквинонът е окислена форма CoQ10, а убиквинолът е редуцирана форма, като и двете форми присъстват тялото, обикновено в съотношението 90% и 10%. Двете форми са в стремеж да са в баланс една с друга – при прием на убиквинон и повишение на плазмените нива в тялото, съответно ще се изменят и плазмените нива на убиквинола.

Коензим Q10 е мастноразтворим и усвояването му самостоятелно е по-бавен и тежък процес, затова е препоръчително неговият прием да става с храна. Така тялото би могло да го абсорбира до три пъти по-бързо, отколкото ако се приема без храна. Някои хранителни добавки с този коензим съдържат комбинация от CoQ10 и масла, за да се подобри усвояване.

Стандартната доза Коензим Q10 е от 90 mg до 200 mg на ден. Дози до 500 mg показват добра поносимост. При различни проведени проучвания, при които е използвана и по-висока доза, не са открити сериозни странични ефекти.

Хранителна добавка CoQ10 от Jamieson

Коензим Q10

Kоензим Q10 има ключова роля за АТФ производството и за важни антиоксидантни процеси в тялото, затова се използва като хранителна добавка в голям брой държави от повече от 20 години.

CoQ10 от Jamieson, с използвана форма убиквинон, е натурална добавка без ГМО, изкуствени оцветители, овкусители и консерванти, която е под формата на меки лесни за преглъщане гел капсули. За най-добър ефект се препоръчва тримесечен прием.

Разгледахме ролята на Коензим Q10 в процесите в тялото и множеството здравни ползи при приема му, сред които клетъчна енергия, антиоксидантна роля и профилактика при различни хронични заболявания.

Особено ключова е неговата роля при предпазване от оксидативен стрес и подпомагане на сърдечна дейност, мускулна умора, профилактика при мигрена и предпазване от увреждане на кожата, и заболявания на мозъка и белите дробове.

Производството на коензима намалява с възрастта, затова, ако консумирате повечето от храните, съдържащи този коензим и сте в по-млада възраст, може би имате добри нива. Но ако имате съмнение, че може би не си набавяте достатъчно или имате някой от факторите, при които той би могъл да е от полза (като мигрена или сърдечни проблеми), е добре да обмислите прием на хранителна добавка с Коензим Q10, който да подпомогне вашето здраве. Препоръчително е да се посъветвате и с вашия лекуващ лекар, който да ви помогне за правилно определяне на продължителност на прием и дневна доза.

За други полезни и информативни материали за здравето, може да продължите да четете нашия блог.

© 2024 Всички права запазени.