Ехинацея – противопоказания, прием и дневна доза

Ехинация - розови цветчета с лечебни свойства
3 четения

Ехинацеята е една от най-популярните и познати билки в цял свят, която се използва в Америка още от 18-ти век и малко по-късно става популярна и в Европа.

Днес най-често се препоръчва като помощен препарат при вируси, причинители на настинки, болки в гърлото, грип, главоболие, възпаление. Растението се използва и при направа на кремове, тинктури и чайове. Въпреки, че  е натурален препарат, който се използва от векове, е добре да сте запознати и с ползите, и с противопоказанията за прием на ехинацея.

Ехинацея – защо е толкова популярна

Лечебните свойства на ехинацеята са известни още от древността. Растението произлиза от Северна Америка, където е често срещано в много планински и равнинни региони. Затова не е учудващо, че още около 18-ти век то се е използвало от индианците за различни лечебни цели – външно при ухапвания от насекоми, изгаряния, рани, и вътрешно при кашлица, стомашни спазми, болка. Те не са оставяли и една част от растението без приложение, дори неговите корени са били сдъвквани при инфекции на зъбите и гърлото.

До началото на 20-ти век ехинацеята става най-разпространеното билково лекарство в Америка. В Европа нейното отглеждане с търговски цели започва в Германия в края на 1930-та година, а след това и в Швейцария през 1950-та година. В този период започва и по-активно идентифициране на потенциално активни съединения на растението и техните свойства. Подробните европейски изследвания на ехинацеята всъщност водят до увеличаване на нейната популярност в Америка. Днес продукти с билката се радват на голяма популярност в много държави, сред които Германия, Холандия, Франция.

Ехинацея – прием

Ботаническото название Echinacea произлиза от гръцкото „echinos”, което означава морски таралеж. И в действителност характерните заоблени цветни главички на високото растение, които сякаш имат малки бодли, наподобяват таралеж. Тези глави с бодли са заобиколени от венчелистчета с леко заострена форма, висящи надолу, които варират от светло розово до наситено тъмнолилаво.

Ехинацеята може да бъде открита под много и различни форми.

 • Прясна или изсушена, тя се използва за чайове;
 • Като хранителна добавка под формата на таблетки;
 • Като билков крем, който да се нанесе на кожата;
 • Като сок от растението;
 • Като екстракт, под формата на капсули.

Ехинацеята може да се открие не само в различни форми, но и в различни концентрации и дози. Тя често се комбинира с други хранителни добавки, които да подпомагат имунната система. Затова винаги трябва да подберете правилно продукта, за да извлечете максимум ползи от добавките с ехинацея.

Приемът на ехинация винаги трябва да става според конкретните указания от производителя. В повечето случаи е препоръчително да не се приема на празен стомах, а с храна и повече течност.

Преди прием на хранителни добавки като ехинацея, винаги се консултирайте с вашия лекар. Той може да определи подходяща за вас доза, както и дали са възможни странични ефекти от ехинацеята и други лекарства, които приемате.

Ехинацея и ползи от нейния прием

Ехинацея и ползи от нейния прием

Ехинацеята всъщност е името на група растения (Echinacea) от семейство Сложноцветни, част от семейството на маргаритките. Затова не е учудващо, че тя много прилича и дори често се бърка с маргаритка.

Макар групата да включва девет вида, само три от тях се използват при производството на билкови добавки:

 1. Echinacea purpurea
 2. Echinacea angustifolia
 3. Echinacea pallida

Всеки от тези видове си има и своите малки различия. Echinacea purpurea например е с лилави, Echinacea angustifolia с тесни, а Echinacea pallida със светли венчелистчета. Трите вида се използват за различни цели, като се смята, че всеки вид има и малки разлики в свойствата си, освен във външния вид.

Екстракт от цветовете на Echinacea purpurea сме използвали в нашия продукт Ехинацея на капсули.
Екстракт от цветовете на Echinacea angustifolia е включен в нашия продукт Цинк с ехинацея, витамин C и D с различни вкусове.

Растението съдържа наистина голямо разнообразие активни съединения като алкамиди, фенолни киселини, розмаринова киселина и много други.

Корените на растението и неговите горни части се използват за направа на билкови таблетки, тинктури, екстракти и чайове. Всяка част от растението съдържа различно количество от активните съединения. Корените, например, имат голяма концентрация на етерични масла, а горната част на растението има повече полизахариди.

Този богат състав на ехинацеята обяснява защо различни проучвания я свързват с много ползи за здравето. Сред тях са намаляне на възпаление, подобряване на имунитет и понижаване на нивата на кръвната захар.

Основни свойства на растението са имуностимулиращите, поради което неговата употреба се препоръчва основно за профилактика и лечение на грип и настинки.

Други ползи от прием:

 • Подпомага имунитета при възпалителни процеси на дихателната система;
 • Помага при болки от различен произход като главоболие;
 • Помага при тревожност и безпокойство;
 • Помага при кожни раздразнения, затова е разпространена и като съставка в много кремове и козметични препарати.

Ехинацея – противопоказания

Ехинацеята има много ползи и е особено подходяща в сезони с повишени грипни заболявания, за подпомагане на имунитета. Но има случаи, в които лилавото растение не е подходящо за прием, независимо под каква форма. Те са сравнително малко, но е добре да сте запознати с противопоказанията на ехинацеята.

Ехинацеята е противопоказна при:

 • бременни и кърмачки;
 • при деца под четири годишна възраст;
 • при заболявания ХИВ, СПИН, диабет, левкемия, туберкулоза;
 • при автоимунни заболявания като лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит и кожното заболяване Пемфигус вулгарис (Pemphigus vulgaris);
 • При алергия към видовете от семейство Asteraceae/Compositae/Daisy.

Макар ехинацеята да се смята за безопасна, когато се приема през устата или се прилага върху кожата до 10 дни, при деца е нужно повишено внимание при употреба. При деца до 11 години може да се появят обриви поради алергична реакция. При някои деца може да има и по-тежки алергични реакции.

Ехинацеята е противопоказна и при наследствена склонност към алергия (атопия). При това състояние хората са по-склонни да развият алергична реакция, затова избягването на ехинацея и продукти с нея е наложително.

Консултацията с лекар преди употреба на ехинацея е задължителна:

 • при прием на имунопсупресори;
 • прогресиращи системни заболявания;
 • при наличие на сърдечно-съдови заболявания;
 • при наличие на чернодробни заболявания.
Ехинацеята  е билка с много ползи за организма, основна сред които е подпомагане на работата на имунна система. Но въпреки нейния естествен произход, ехинацеята има противопоказания, поради което винаги се препоръчва консултация с вашия лекар дали нейният прием е подходящ за вас.

Ехинацея – дневна доза

Чай от ехинация - дневна доза

Голямото разнообразие от форми и концентрации на ехинацея на пазара правят трудно определянето на една стандартизирана дневна доза. Растението се използва по много начини и в много различни форми. Това налага и разлики при дневната доза според избраната форма.

Различни изследвания са установили, че следните дози са ефективни за подпомагане на имунитета:

 • Сух прахообразен екстракт: 300-500 мг Echinacea purpurea, три пъти дневно.
 • Тинктури от течен екстракт: 2,5 мл три пъти дневно или до 10 мл дневно.

Ако е под формата на тинктура има два варианта на употреба – вътрешен прием и външно приложение. Вътрешно може да се приемат между 15 и 20 капки, разтворени в 100 мл. вода, два пъти дневно, малко преди хранене. Външно тинктурата може да се прилага на кожата, например при лечение на рани или кожни раздразнения.

Под формата на дехидратиран прах, например капсулирана ехинацея, за който най-често се използва вид Purpurea, се дават перорални дози от 300 мг три пъти дневно (900 мг за ден) и 500 мг три пъти дневно (1500 мг за ден).

За чай от ехинацея се използват листа и цвят, които се запарват. Може да се приема няколко пъти на ден за сила и имунитет. В някои случаи може да се препоръча и повишен прием в ранен стадии на настинката, който да се намали в следващите 7 – 10 дни. Например чай от ехинацея се препоръчва 3 – 4 пъти дневно по около 200 мл в първите 1-2 дни от настинка и само по една чаша в следващите седем дни. Със запарката може да правят и компреси на кожата с памук, напоен в течността.

Дозата на прием на ехинацея много зависи от това в каква форма е продуктът. Затова е от изключителна важност да следвате точно указанията на производителя и винаги преди прием на ехинацея, независимо от формата, да се консултирате с вашия лекар.

Ехинацея – странични ефекти

Краткосрочният прием на ехинацея за пиене под формата таблетки се счита за безопасен, но дългосрочните свойства на растението все още не са ясни. Въпреки нейния естествен произход, странични ефекти от ехинацея може да се появят при непоносимост или прекалена употреба.

Сред възможните странични ефекти, които може да се появят по време на нейната употреба, са:

 • обрив вследствие на алергична реакция;
 • стомашен дискомфорт;
 • гадене и диария;
 • мускулни болки;
 • замайване;
 • температура.

Биха могли да възникнат странични ефекти от ехинацея, когато тя се прилага външно на кожата – зачервяване, сърбеж и обрив.

Продукти от Jamieson с ехинацея в помощ на имунната система

Ехинацея, която се използва в хранителни добавки на Jamiesin

В много хранителни добавки реалният състав не отговаря на написаното на етикета, затова винаги е препоръчително да изберете компания, която сама тества качеството на своите продукти и ясно посочва състава на всеки един от тях. Тогава ще сте сигурни, че приемате качествен продукт с нужните свойства, за да подобрите здравословното си състояние.

При нас може да откриете няколко вида продукти с ехинацея.

 1. Ехинацея на капсули – тя подпомага естествените защитни сили на организма и има силно антивирусно действие. Опаковката от 60 капсули е достатъчна за двумесечен прием, като прием на ехинацея над този период задължително трябва да стане след консултация с лекар. Препоръчителната дневна доза е 1 капсула, в която има екстракт от цветовете на Echinacea purpurea (10:1) – 400.0 мг, еквивалентен на 4000 мг свежа ехинацея. Както и останалите продукти на Jamieson, Ехинацеята на капсули не съдържа вредни добавки като изкуствени оцветители, овкусители, консерванти, ГМО.
 2.  Цинк с ехинацея, витамин C и D, с вкус на бъз
 3.  Цинк с ехинацея, витамин C и D, с вкус на лимон и мента
 4.  Цинк с ехинацея, витамин C и D, с вкус на дива череша

Продуктът цинк с ехинацея и витамините C и D комбинира в себе си четири силни съставки, които да подпомогнат имунитета. И цинкът, и витамини С и D имат имуностимулиращо действие и помагат при настинка и грип. Цинкът помага и за подобряване състоянието на кожата, витамин C е източник на антиоксиданти, а витамин D подпомага здравето на костите, вестибуларния апарат, сърдечно-съдовата система. Независимо кой от трите вкуса изберете, една таблетка дневно след хранене би могла да подпомогне вашите имунни функции и да доведе до по-добро здравословно състояние.

Ехинацеята се предлага в много различни видове продукти, включително добавки, течности, кремове, води за уста и спрейове за гърло. Дозите варират значително в зависимост от вида на използвания продукт. Прием на хранителна добавка ехинацея самостоятелно или в комбинация с други съставки, би могъл да подпомогне вашата имунна система и цялостно здраве. 

Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, за да разберете възможните противопоказания на ехинацея при вас, дали нейният прием е подходящ и  какъв тип продукт и доза може да са най-добри за вашите конкретни нужди. 

© 2024 Всички права запазени.