Дълголетно сърце. Как стабилната връзка помага да живеем по-дълго?

Жена легнала върху трева
5 четения
4 мин

Проект Дълголетие (The Longevity Project*) е удивителен научен експеримент. Първото мащабно проучване на Станфордския университет, което хвърля неочаквана светлина върху здравето и усещането за щастие. Той проследява живота на 1500 мъже и жени, подбрани още като деца. Известен като най-дългото подобно изследване, проектът продължава цели 80 години: от детството до смъртта си участниците в него се срещат регулярно с екипа на доктор Терман, основният двигател зад идеята. Целта е да се установи кои са ключовите фактори за живот до дълбоки старини и какво отличава такива хора. Екипът на доктор Терман развенчава много митове от рода на: “Добрите умират по-рано” и “Не работете толкова много”. Но тук ще разгледаме само една от многото области на изследване, а именно – стабилната връзка. (Разбира се, не бива да забравяме, че връзката винаги трябва да се разглежда в контекста на индивидуалния живот, не можем да я извадим от него.)

Факторът благоразумие

Сред най-значимите открития на проучването е огромното значение на фактора благоразумие. Доктор Терман го нарича още добросъвестност. “Резултатите ясно показаха, че най-добрият фактор, предсказващ дълголетие, е добросъвестността – качествата на благоразумния, упорит, отговорен към себе си, добре организиран човек…” Добросъвестните хора полагат повече усилия да запазят здравето си. По-вероятно е да слагат предпазен колан и да следват предписанията на лекаря, вместо да се самолекуват. Те са с такава личностна нагласа, която им помага да попадат в здравословни ситуации и отношения. “Добросъвестните създават дълголетни жизнени пътища”, заключва Терман.  

Партньорът като външно благоразумие 

Mного често стабилният житейски партньор (без значение дали сте в брак, или не) играе ролята на “ходещ фактор благоразумие”. Той ви напомня да се пазите и сам се грижи за вас, облекчава стреса ви в тежки ситуации, възпира ви от предприемане на непремерени рискове, защото се тревожи за вас. Партньорът на практика играе роля на ваша външна съвестност. Щастието при двойките обикновено е знак за добро здраве в бъдеще, твърди проект Дълголетие. “Подобно на мъжете, жените със стабилни бракове бяха живели по-дълго от разведените и повторно омъжените.

Разликата между половете

“Разводът се бе отразил много по-зле върху здравето на мъжете, отколкото върху здравето на жените.”, този откъс от книгата “Проект Дълголетие” добре обобщава нещо много важно: жените и мъжете се различават значително в преживяването на любовта и раздялата. Жените например – благодарение на по-изявените си социални умения и емоционална интелигентност – намират повече начини да се справят с тежка ситуация като развод. Докато за мъжете е много по-типично да се изолират или да посегнат към механизми на псевдо справяне като алкохол, с което още повече вредят на здравето си. (Според изследването женените мъже живеят по-дълго, но само ако имат дълготраен брак и не се разведат.)

Тестът за брачно щастие

Доктор Терман разработва собствен тест за брачно щастие. Скалата му се оказва толкова успешна, че и до днес е в основата на повечето модерни преценки на удовлетвореността от връзката. Някои от ключовите въпроси в този тест са: Имате ли желание да променяте характера на партньора си? Доколко имате общи интереси и занимания? Доколко сте единодушни по въпроси като религия и философия на живот? Бихте ли се радвали да прекарате неочаквано освободило ви се време с партньора си? Доктор Терман извежда и т.нар “оргазмен показател”: “Онези от тях (жените), които са получавали по-често оргазъм, показаха тенденция за по-дълъг живот от по-малко удовлетворените им връстнички.” 

В частта за стабилните връзки и брачните отношения, проект Дълголетие завършва така: 

Добре приспособени хора, които са открили подходящ партньор за дълъг период от време, вероятно ще живеят значително по-дълго от връстниците си.” 

А междувременно – докато търсите любовта на живота си, погрижете се за себе си с висококачествените хранителни добавки от естествени източници на Jamieson, които укрепват сърцето:  

© 2024 Всички права запазени.