Безопасност при прием на витамини

Безопасност при прием на витамини
4 четения
5 мин

Има толкова много мултивитаминни добавки за възрастни на пазара. Какви трябва да са критериите за правилен избор на добавки? Проверете етикета, за да сте сигурни:

  • продуктът съдържа 12 витамина (витамин K не е позволен при такива продукти);
  • количеството от всеки витамин е приблизително равен на 1-3 пъти препоръчителната доза на хранителни съставки (вижте таблицата от вътрешната страна на опаковката);
  • продуктът не съдържа консерванти, изкуствени оцветители и аромати;
  • продуктът не съдържа вещества, които са неизвестни хранителни съставки;
  • датата на годност не е изтекла.

Ако е необходима и добавка от желязо, изберете мултивитамини, съдържащи желязо, а не отделна добавка.

Защо урината често става ярко жълта при прием на добавки с витамини B-комплекс или мултивитамини?

Това се дължи на рибофлавина (витамин B2), който има наситен жълт цвят. Ако приемате повече витамини, отколкото са ви необходими, излишното количество витамини се отделя с урината. Това е естествен процес и не е причина за притеснения. 

Препаратите с отложено действие и с контролирано отделяне по-добри ли са от обикновените витаминни добавки?

Не, но може да се предпочетат при определени случаи. Ако са препоръчани много високи дози на определен  водно-разтворим витамин, често се предпочитат препарати със забавено/контролирано отделяне. Експерименталните проучвания не са потвърдили дали водно-разтворимите витамини се абсорбират по-добре при постепенно отделяне. Една от добавките, която е добре да бъде с отложено освобождаване е мелатонинът на Джеймисън, който спомага за по-добър сън при хора с нарушен такъв.

Добавките, които съдържат най-много съставки, ли са най-добрите?

Разумно е да избирате добавка, която съдържа много витамини и минерали. Но някои продукти съдържат вещества, за които не е установено, че организмът се нуждае от тях. Например, ПАСК /4-аминобензоена киселина/, инозитол, пангамова киселина /витамин В15/ и рибонуклеинова киселина /РНК/.

Добавките с витамин С, които съдържат биофлавоноиди, по-лесно ли се усвояват?

Според изследванията витамин C може по-ефективно да се използва, когато съдържа определени биофлавоноиди. Необходимо е да се направят повече изследвания, за са се обясни тази зависимост. 

Полезни ли са добавките с витамини при отпадналост и липса на енергия?

Ако умората и отпадналостта ви се дължат на липса на необходимите витамини, например, на лоши хранителни навици, мултивитаминната добавка може да подобри състоянието ви. Посетете лекаря си, за да се открият и други причини за тези нехарактерни симптоми.

Възможно ли е витаминните добавки да влошат или изгубят своето действие?

Да. Но при правилно съхранение на витаминните добавки, те са годни в продължение на 2-3 години. Купувайте добавки, които имат дата на годност, посочена на опаковката и изхвърлете продукта при изтичане на срока на годността.

Влияят ли витаминните добавки върху апетита?

Не. Допълнителните витамини не оказват влияние върху апетита. Но недостигът на витамини може да доведе до загуба на апетит. Чрез възстановяване на витаминния баланс, апетитът може да се подобри.

Как трябва да се съхраняват витаминните добавки?

Тъй като витамините са чувствителни към светлина, въздух, топлина и влага, те трябва да се съхраняват на хладно и сухо място. Не съхранявайте витамини в хладилника, защото ще се овлажнят. Дръжте ги на недостъпни за деца места.

Важно ли е кога през деня се приемат витаминните добавки?

Не. Но е по-лесно за запомняне е да се приемат по едно и също време всеки ден – на закуска, например. По този начин приемането на добавките ви става навик. Трябва да знаете също, че определени хранителни елементи усилват абсорбирането на други. Например, витамин D е важен за абсорбирането на калций (затова и млякото се подсилва с витамин D), докато витамин C е важен за абсорбирането на желязо.

Поради тази причина, е най-добре да се взема добавка от желязо с източник на витамин C (плод, тонизираща напитка или добавка).

© 2024 Всички права запазени.