Избери от всички серии витамини и си купи нужните за теб с -15% отстъпка!

Удивителни концепции за здраве от природата

жена мирише билка
701 четения
6 мин

Природата винаги е била източник на здраве, пряко или непряко. Тя оказва мощно влияние на нашето състояние, както физическо, така и духовно и психическо. А всички знаем, че тяло, дух и ум е нужно да са в синхрон за виталността и благополучието ни. Въпреки напредването на медицината, фармацията и технологиите за подобряване на качеството на живота, природните методи играят важна роля в нашите човешки цели. Дори да не разчитаме изцяло на концепциите за здраве от природата, със сигурност можем да ги използваме за ежедневна профилактика, за да предотвратим появата на здравословни проблеми.

В тази статия ще ви запознаем с няколко удивителни концепции, които са доказани в научните изследвания и практиката за превенцията на редица болести чрез природни начини. Освен че могат да подобрят общото ни състояние, те ни свързват по приятен начин със заобикалящия ни свят, извън този, изграден от човека.

Растенията и билките – дарове от природата, които подпомагат здравословно

Прясно отрязани билки на маса

Растенията и билките са предшествениците на съвременната медицина и фармация. Те са използвани, както за лек срещу различни болести, така и за шамански и обредни практики, които са били част от целия път на лечение на болния. Още от незапомнени времена, та чак до наши дни, различните лечебния растения и билки ни съпътстват, като подсилват имунитета ни, подпомагат справянето с различни здравословни проблеми или просто профилактично се използват като превенция.

В България имаме дори специален празник, който е посветен на слънцето, но най-вече на лековитите билки – Еньовден. Вярва се, че тяхната сила е най-голяма, ако бъдат набрани сутрин рано, с изгрева на слънцето. Еньовден има езически корени и според традициите е хубаво да се наберат “77 билки и половина”, които лекуват всички знайни и незнайни болести.

Календарът на уханията, Андаманските острови

Жена се наслаждава на аромата на растение

Народът Онге живее на Андаманските острови (в Индийския океан). Техният живот е задвижван от силата на ароматите. Например годишният им календар е базиран на уханията на различни цветя. А сезоните са кръстени на аромати и силата на всеки сезон се свързва със съответен мирис. Онге имат специален жест – докосват носа си – когато говорят за себе си и произнасят “мен”, защото и самата им човешка идентичност е свързана с обонянието. Когато срещнат някого, те не питат: “Как си?”, а задават въпроса: “Как е твоят нос?”. Едно от любимите им ухания е това на дъжда. Ако искате и вие да си направите импровизиран календар на полезните ухания, ето с какви благотворни ефекти се свързват някои аромати: босилековият изостря концентрацията; лавандуловият е полезен за здрав сън (и приятни сънища!) и пълноценно релаксиране; уханието на лимон се бори с депресията; ароматът на розмарин е здравословен за нервната система.

Лечебните растения са изключително много, затова няма да ги изброяваме, но ще обобщим, че могат да се използват за приготвяне на чай за пиене, за билкови бани или за инхалации, под формата на подправки в различни ястия или като хранителни добавки.

Какво е циркаден ритъм и защо е важен за здравето

Циркадният ритъм е биологичен процес, който е свързан с ритмичното поведение на всеки един жив организъм. В този цикъл има различни ритми, които се повтарят спрямо наличието или отсъствието на слънчева светлина. Въпреки че ни е „вграден“, циркадният ритъм подлежи на развитие, т.е. може да бъде адаптиран спрямо нуждите ни.

Това е известно на всеки един от нас, дори да не сме се замисляли много върху този факт. Циркадният ни ритъм ни позволява да управляваме оптимално времето си през денонощието по най-ползотворния за нас начин. Благодарение на него знаем кога сме най-трудоспособни, съответно и кога сме най-малко. Най-общо казано, когато има слънчева светлина, организмът ни получава доза кортизол и знае, че е време да се събудим от сън и да извършим всички други дейности, необходими за оцеляването ни. Когато слънцето залезе, в кръвта ни започва да се отделя мелатонин, който пък спомага за релаксирането на тялото и преминаването му отново в режим на сън.

С навлизането в индустриалния период до наши дни включително, човекът все повече не се съобразява с този естествен ход в жизнените му процеси, които се обуславят от циркадния ритъм. И тъй като този ритмичен цикъл може да бъде препрограмиран, е много лесно да бъде разбалансиран по всевъзможни начини и причини. Изолирането от природата, все по-осветените населени места, в които живеем, както и начинът на живот с много стрес в забързания град са основните „виновници“ за нарушаването му.

Най-ефикасният метод за пренастройване на циркадния ни цикъл чрез природата е когато сме в нея – буквално. Лагеруването през деня и спането на открито дори само 1 денонощие в седмицата са достатъчни, за да ви върнат обратно спокойствието, могат да повишат значително качеството на съня ви, а оттам и общият ви тонус ще е подобрен. Все пак, ако имате проблеми със съня, но не обичате да оставате под открито небе, можете да подобрите съня си, като взимате мелатонин и валериана като хранителни добавки.

Подобряване на психическото здраве чрез силата на природата

Мъж сред природата в гръб

Психичното здраве е изключително важно за доброто състояние и на тялото. Затова е необходимо да полагаме грижи и за него. Може да го направите, като използвате отново различни продукти на растителна основа, какъвто е сибирският женшен. Разбира се, има и други интересни начини. Ето 2 концепции, които могат да помогнат да подобрим психичното си здраве чрез още природни и ефикасни методи:

Разходки в гората – горският душ в Япония

Японският термин “shinrin-yoku” означава “горско къпане” или “потапяне в атмосферата на гората”. Вече 40 години той е неотменна част от японската култура. “Разходката в гората е полезна не само за емоционалното ни състояние, обяснява професор Миязаки от университета Chiba. – Нивата на кортизол се повишават, когато сте стресирани. Доказано е, че при потапяне в атмосферата на гората, нивата на кортизол спадат. Добре е да имате предвид обаче един фактор: много е важно при “горското къпане” да не ви е студено. Усещането за студ осуетява благоприятните ефекти.” Много научни доклади са изписани за полезността на “shinrin-yoku”.

Сред основните установени въздействия са: подобрено настроение; подсилване на имунитета; повишена способност за концентрация; по-бърза способност за възстановяване след операция; по-здрав сън; понижаване на кръвното налягане.

Природните звуци като лек за спокойствие

Разходките в гората понякога са ни трудно достъпни в забързания живот, изпълнявайки множеството ни задачи на ежедневна база. Доста често сме и твърде уморени, за да отделим нужното време да стигнем до гориста местност в близост до нас. За щастие, модерните технологии, до които имаме свободен достъп, ни позволяват да сме по-близо до природата. Достатъчно е да използваме висококачествено записани звуци от гора, край река или морския бряг.

Има редица приложения с безплатни версии, или ако не безплатни, то поне на достъпна цена, които предлагат широка гама от различни природни „ситуации“ – гръмотевици, вятър, дъжд, снежна виелица, птичи песни, крякане на жаби, песни на щурци и цикади, ромолене на поточе или плясъкът на морски вълни. Ефектът, разбира се, няма да е толкова силен като при „горското къпане“, но със сигурност ще помогне до някаква степен за по-добро настроение и по-здрав сън.

Що е то заземяване или как природата помага на здравето по доказан начин

Женаски крака ходят боси по пясъка

Всеизвестен факт е, че във всеки жив организъм, на ниво клетка, протичат импулси, за да се случват всички жизнени процеси. Също така, електропроводимостта на живата материя е висока. И тъй като земята има електромагнитно поле, което оказва влияние върху нас, не е изненадващо, че може да подобри нашето здравословно състояние.

Заземяването е терапевтична техника, която включва дейности, свързващи ни отново със земята чрез електрически заряди. Няколко научни проучвания, изследвали ползата от заземяването, откриват, че то помага при справянето с инфекции, сърдечно-съдови заболявания, увреждане на мускулите, хронична болка и подобряване на настроението.

Техниките за заземяване са много лесни и прости. Може да ходите боси – по трева, по пясък, дори в кал, необходимо е просто да се докосвате до естествена настилка, която да ви свърже със земята и нейните електрически заряди. Другият начин е още по-ефективен: да лежите на земята. Дали на тревата в парка, или в пясъка на плажа, стига да се докосвате с кожата си до тях, това ви гарантира силно заземяване. Третият метод е чрез потапяне в естествен воден басейн. Тъй като и водата е добър проводник на ток, както нашите тела, съвсем очаквано къпането в река, езеро или море действа по същия начин, както и докосването до самата земя.

Ароматерапията – природно средство за здрава нервна система

Ароматите активират едно от шестте сетива, които ни позволяват да възприемаме околната ни среда и да общуваме с нея. И тъй като сме социални същества, е важно те да са в изрядно състояние, за да се чувстваме пълноценни. Ароматерапията е един от начините да стимулираме мириса си.

Влиянието на ароматите върху емоциите и настроението е известно като “Ефект на Пруст” (кръстен на именития френски писател). В паметта ви различни миризми са тясно свързани с информацията за определени събития – така всъщност дадено ухание активира паметта за хубави или неприятни спомени. Научавайки се да използваме ароматите в своя полза, можем да повлияем на емоционалното си здраве.

Етеричните масла – профилактика от природата за подобряване на психичното здраве

Шишенца с етерични масла

Етеричните масла имат доказана стимулираща функция върху мозъка, като повишават когнитивните му функции и водят до подобряване на настроението. Те се прилагат и за лечение на мускулни спазми, кожни раздразнения, главоболие, нарушения в съня, при стрес и различни нервни разстройства. Етеричните масла имат доказани антибактериални свойства, затова се препоръчват при лечение на различни инфекциозни заболявания.

Методите им за използване са много, като най-често са: чрез масаж на тялото заради бързото им проникване в кръвта по този начин; чрез инхалиране, но когато маслата са в летливо състояние; чрез ароматни вани, като етеричните масла проникват отново през кожата в кръвоносната система.

Терапия с тишина срещу високи нива на стрес – природният начин да подобрим здравословното си състояние

Според Световната здравна организация над 40% от европейците ежедневно са подложени на високи нива на шум, от над 55 децибела (за да си го представите, такова е зашумяването в класна стая). За тялото толкова висок шум е сигнал за опасност, затова то започва да отделя хормони на стреса и кръвното налягане се повишава. За сравнение, само 15% от финландците са изложени на това.

Терапията с тишина се корени по произход във Финландия. Около 80% от територията на страната е земя, където ще чувате главно тишина около себе си. А според международния пътеводител Lonely Planet тя е една от държавите, известни като “земи с лековита сила”. Освен всичко друго, Финландия е и най-гористата страна на света. Терапията с тишина е интересно природо-свързано занимание, което укрепва здравето на този скандинавски народ.

Можем да използваме и ние тази терапия, въпреки че не населяваме тези географски ширини. Дали вкъщи, или извън дома ни, достатъчно е да сме в пълна тишина, за да се възползваме от ползите, които носи тя. Това може да подобри мозъчната ни дейност и нашата памет, можем да имаме по-дълбок и здрав сън и благодарение на понижението на адреналина в кръвта ни, цялостното ни здравословно състояние може да се подобри. Ако имате нужда да подсилите ефекта от терапията с тишина за по-силна памет, може да добавите в ежедневната си рутина и консумиране на гинко билоба.

Финландците, освен че се наслаждават на тишината, много обичат и да берат горски плодове. Особено боровинки, които са в изобилие там. Не е шега, че в тази страна има дори национален шампионат по бране на боровинки. Известно е, че една купичка свежи червени боровинки осигурява 25% от необходимата дневна доза витамин C. Боровинките са полезни за здравето на кожата, костите и са добра противоракова превенция. Ако нямате достъп до свежи боровинки, може да ги заместите с ето тази добавка.

© 2021 Всички права запазени.