Храносмилателни ензими – какво представляват, видове и ползи

Усмихната жена закусва
2 четения

 В статията ще разгледаме:

 1. Какво е храносмилателен ензим.
 2. Какви видове храносмилателни ензими има.
 3. Какви са причините за недостиг или липса на ензими в организма.
 4. Какви са симптомите за липса на ензими в организма.
 5. Какви видове храносмилателни ензими може да използваме и какви са техните ползи.

Храносмилателните ензими помагат за по-доброто разграждане на храната в храносмилателната система. Без тях тялото не може да преработва и усвоява правилно нужните му хранителни вещества.

Има много ползи от приема на храносмилателни ензими, включително подобряване на храносмилането и усвояване на мазнини, въглехидрати и протеини, както и справяне с проблеми като подут корем, киселини и газове. В статията ще разгледаме какви видове храносмилателни ензими съществуват, както и кои са ползите за организма от тях.

Какво е храносмилателен ензим

Храносмилателният ензим е протеин, който човешкото тяло произвежда, за да подпомага храносмилането и разграждането на приети храни и напитки. Храносмилателните ензими са много важен елемент за доброто храносмилане, защото участват във всички етапи на процеса – от приема на храна в устата и смесване със слюнката до достигане в червата.

Храносмилането е изключително сложен процес, който изисква наличие на много ензими, за да може белтъците, въглехидратите и протеините да се раздробят до вещества, които организмът може да използва – аминокиселини, мастни киселини, олигопептиди, олигозахариди и други. Следва абсорбиране на тези основни вещества, вода, соли и витамини през лигавицата на тънкото черво и навлизане в кръвта и лимфата.

Доброто храносмилане помага на тялото да си набави нужните хранителни вещества за енергия. Така то има възможност да изпълнява всички жизненоважни функции, които позволят водене на пълноценен живот.

Ензимите много често се бъркат с пробиотиците, тъй като и двете са отговорни за доброто храносмилане. И макар да влияят на храносмилането, тяхното въздействие е доста различно. Пробиотиците са живи организми, които съставят добрите бактерии в червата. Те помагат за поддържане на здрав храносмилателен тракт, така че би могло да се каже, че подпомагат и работата на ензимите в организма. За разлика от ензимите пробиотиците нямат способност да разграждат или да усвояват хранителни компоненти.

Без достатъчно количество от добрите чревни бактерии и прекалено голям брой вредни бактерии бихте могли да изпитвате сходни симптоми на тези при ензимна недостатъчност – подуване и газове.  

Повече за пробиотиците и как могат да подпомогнат организма, може да прочетете в нашата статия за пробиотиците.

Храносмилателни ензими – видове

Сурови зеленчуци и семена

Има различни етапи в храносмилателния процес, при които се освобождават и активират ензими, за да протича той гладко и максимално ефективно.

Храносмилателни ензими могат да се отделят в устата, стомаха, панкреаса и тънкото черво. Панкреасът обаче е основната движеща сила на храносмилането. Той произвежда най-важните храносмилателни ензими, които помагат за разграждане на въглехидрати, протеини и мазнини.

Има различни видове храносмилателни ензими, всеки от които помага за разграждането на определен вид храна. Например протеазните ензими помагат за разграждането на храни, базирани на протеини, докато ензимите липаза помагат за разграждането на храни, базирани на мазнини. Храносмилателни ензими, които се произвеждат в тънките черва, включват ензими лактаза, разграждащи лактозата от млечните продукти, захараза, които разграждат захарозата, както и целулаза, която разгражда фибри. Протеолитичните ензими като пепсин, трипсин и химотрипсин, които се произвеждат в храносмилателния тракт, отговарят за разграждането на протеини.

Нека разгледаме и основните видове храносмилателни ензими и тяхната роля в храносмилането:

 • Амилаза – този храносмилателен ензим се произвежда в устата, панкреаса и тънките черва. Той отговаря за разграждането на сложните въглехидрати и скорбялата.
 • Липаза – отговаря за разграждането на мазнините. Храносмилателният ензим се произвежда в тънките черва и панкреаса. Една от основните му роли е поддържане на здрави клетки и съхранение на енергия в дългосрочен план.
 • Протеаза – този ензим се произвежда в стомаха, тънките черва и панкреаса, като неговата роля е да катализира процесите в стомаха и тънките черва. В стомаха той е основен ензим, разграждащ протеините.

Има и ензими, които се откриват и извличат от някои видове плодове, зеленчуци и други храни. Те не се произвеждат в човешкия организъм. Пример за такива ензими от плодове са бромелаина, който се открива в ананаса, и папаина от папаята, които по своята същност са вид протеолитични ензими (т.е. разграждащи протеини). Други ензими, които не се произвеждат от човешкия организъм, са целулаза (отговаря за смилането на въглехидрати) и ензим алфа-галактозидаза, който разгражда въглехидрати (главно от бобови и зеленолистни зеленчуци). Тези ензими обикновено трябва да се набавят от хранителни добавки с ензими по време на хранене.

Причини за недостиг или липса на храносмилателни ензими

Семена и ядки съдържащи ензими

Може да има липса на храносмилателни ензими по различни причини. Остаряване, болести, строги хранителни ограничения, стрес или генетични фактори може да окажат влияние на количеството ензими и тяхната дейност в организма.

Някои хора нямат достатъчно количество ензими, а при други няма правилно освобождаване на ензимите при навлизане на храната. Това означава, че организмът не може да разгражда определени видове храни и съответно да усвоява пълноценно хранителните вещества от тях.

Сред причините за липса на храносмилателни ензими са:

 • Лактозна непоносимост – организмът не произвежда достатъчно количество лактаза. При лактозна непоносимост организмът се затруднява да преработва захарта, която се съдържа естествено в млякото и млечните продукти.
 • Вроден дефицит на сукраза-изомалтаза (CSID) – в организма няма достатъчно ензим сукраза, за да смила определени видове захари.
 • Екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI) – при нея панкреасът не произвежда достатъчно ензими, необходими за обработване на въглехидрати, протеини и мазнини.

Понякога недостатъчното количество ензими в организма се дължи на генетични причини, в резултат на анормален ген. Такъв ген би могъл да е по наследствена линия от родител или да възникне мутация без известна причина.

Този вид вродена ензимна недостатъчност може да се прояви още при раждането или да се развие с течение на годините.

Някои заболявания или медицински лечения могат да доведат до недостиг или липса на панкреатични ензими. Сред тях са хроничен панкреатит, рак на панкреаса, стомашно-чревни операции и други състояния, които засягат или нарушават работата на панкреаса.

При някои случаи на ензимна недостатъчност често се налага прием на храносмилателни ензими. Хранителните добавки с тях биха могли да помогнат на тялото да преработва храната и да усвоява пълноценно хранителните вещества.

Симптоми за възможна липса на храносмилателни ензими

Жена с болки в корема

Сред възможните симптоми на липса на храносмилателни ензими са подуване на корема, газове, коремна болка, диария и запек.

Често сигнал за липса на храносмилателните ензими в тялото е това как се чувствате след хранене. Ако се чувствате уморени и мудни, без енергия и с желание да полегнете, може би тялото ви дава знак, че се затруднява да разгради правилно поетата храна.

При съмнение, че може да имате липса на храносмилателни ензими, е важно да се консултирате с лекар за диагноза и подходящо лечение, което да е съобразено с вашето моментно състояние и индивидуални особености.

Храносмилателни ензими – прием

Както споменахме, храносмилателните ензими помагат за разграждането на храната, така че тялото да усвоява по-лесно хранителните вещества. Те биха могли да помогнат и за намаляване на оплаквания като газове, подуване и болки в стомаха.

Смята се също, че храносмилателните ензими имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на симптомите на възпалителни състояния като болест на Крон, улцерозен (язвен) колит и синдром на раздразненото черво (IBS).

Ползи от прием на храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими са отговорни за разграждането на храната на по-малки и лесно усвоими частици, за да може тялото да получи необходимите хранителни вещества от нея.

Има много ползи от приема на храносмилателни ензими, включително:

 • Подобряване усвояването на хранителни вещества

Храносмилателните ензими помагат на тялото да абсорбира повече хранителни вещества от приетата храна. Разграждайки храната, ензимите улесняват усвояването на хранителните вещества от организма, за да се покриват нуждите му.

 • Намаляване на храносмилателните проблеми

Храносмилателните ензими могат да помогнат за намаляване на храносмилателните проблеми като подуване на корема, газове и запек, които често са причинени от застой на храната в храносмилателния тракт. Благодарение на по-ефективното разграждане и обработване на храната, ензимите помагат за по-бързото ѝ преминаване през храносмилателния тракт.

 • Поддържане на здрава имунна система

Храносмилателните ензими играят роля в поддържането на здрава имунна система. С тяхна помощ се избягва дългият престой на храната в храносмилателния тракт и гниенето ѝ, които могат да доведат до възпаление в тялото и проблеми с имунната система.

 • Помощ при загуба на тегло

Храносмилателните ензими могат да помогнат при загуба на тегло чрез подобряване на усвояването на хранителните вещества и намаляване на храносмилателните проблеми. Те помагат на тялото да преработва по-ефикасно и бързо хранителни вещества и да усвоява по-пълноценно нужните му елементи. 

 • Поддържане на здрава кожа

Храносмилателните ензими играят роля в поддържането на здрава кожа. С помощта на ензимите в тялото не се формират толкова много възпалителни процеси, които биха могли да доведат и до кожни проблеми. По-пълноценното усвояване на храната позволява на кожата да получава повече полезни вещества.

Като цяло приемането на храносмилателни ензими осигурява много ползи за тялото. Като подобряват усвояването на хранителните вещества, намаляват храносмилателните проблеми, поддържат здрава имунна система и помагат при загуба на тегло, ензимите играят ключова роля в поддържането на цялостното здраве.

Какви храносмилателни ензими да използваме

Буркани с туршия

Тялото е способно само да създава храносмилателни ензими, но някои от тях могат да бъдат набавени и от диетата. Поради тази причина балансираната и разнообразна диета е от ключово значение за здравето.

Както споменахме, храносмилателни ензими се откриват в плодовете ананас и папая, но те не са единствени. В бананите се съдържат ензимите амилаза, малтаза и глюкозидаза, които са полезни за усвояване на въглехидратите. Лактазата може да се открие в домати, ябълки, праскови, бадеми и мляко.

Храносмилателни ензими може да се открият и в киви, джинджифил, авокадо, кайсии, мед, както и във ферментирали храни като кисело зеле и кефир, които са известни с благотворното си влияние над храносмилането.

Макар да се откриват в тези естествени източници, е препоръчително храносмилателните ензими да се приемат орално, за да сте сигурни, че получавате необходимите ви количества.

Храносмилателни ензими могат да се добавят към диетата и чрез прием на хранители добавки. Те често съдържат комплекс от няколко ензима от различни източници.

В добавките с храносмилателни ензими най-често може да се срещнат следните:

 • Алфа-галактозидаза – този ензим разгражда въглехидрати. Подходящ е за прием, когато организмът има нужда от помощ при усвояване на храни, богати на целулоза и влакнини. Такива храни са бобовите растения и семената;
 • Амилаза – разгражда различни видове въглехидрати и е подходящ при проблеми с храносмилането;
 • Бромелаин – този ензим, който разгледахме по-рано, се изолира от ананас. Бромелаинът има много ползи, сред които да подпомага цялостно храносмилателния процес, усвояването на хранителни вещества и имунната система. Този ензим е подходящ да се използва и при респираторни проблеми, синузит, както и при ставни заболявания като артрит;
 • Лактаза – този ензим, който разгражда лактоза (въглехидрат в млякото), би могъл да подпомогне храносмилането при хора, страдащи от лактозна непоносимост. При тях организмът произвежда много малки количества или изобщо не произвежда лактаза;
 • Липаза – този ензим разгражда липиди и би могъл да се използва за подпомагане разграждане на мазнини и усвояването им в организма. Подходящ е за прием при проблеми с панкреаса;
 • Целулаза – този ензим разгражда целулоза и е подходящ за прием при проблеми със задстомашната жлеза. Той подпомага разграждането на богати на влакнини храни, например при консумация на повече зеленчуци, авокадо, грах и други.

Често срещани в храни и хранителни добавки ензими са малтаза, панкреатин, папаин, фитаза и др.

Храносмилателни ензими и бременност

По време на бременност в тялото настъпват множество промени, включително и в храносмилането. Често се появяват и храносмилателни проблеми като гадене, повръщане, запек и киселини.

Смята се, че храносмилателните ензими биха могли да облекчат тези симптоми и чувството на тежест в стомаха след хранене по време на бременност. Макар те да се считат за безопасни по време на бременност, преди прием е задължително да се консултирате с вашия проследяващ лекар.

Защо може да е необходим прием на храносмилателни ензими

Свежа салата с айсберг и домати

Най-добрите ензими за човешкото тяло са произведените естествено от него. Когато се спазва пълноценна и балансирана диета, при която се консумират пресни плодове и зеленчуци, протеини, мазнини и пълнозърнести храни, работата на храносмилателните ензими в организма е естествено подпомогната.

Определени фактори способстват за поява на храносмилателни проблеми. Дали поради лоша диета с много преработени храни (наричани „джънк фууд“), или заради стрес, храносмилателните ензими често се приемат при проблеми като киселинен рефлукс, газове, подуване на корема и диария.

Както споменахме по-рано, има определени състояния, при които в организма се наблюдава недостатъчност или липса на храносмилателни ензими. Този недостиг би могъл сериозно да засегне способността на тялото да се възстанови при нараняване, от изтощителното боледуване или стрес. При храносмилателни проблеми приемът на храносмилателни ензими би могъл да подпомогне по-доброто разграждане и усвояване на хранителни вещества и да облекчи оплаквания като подуване, газове и болки в стомаха.

Винаги е препоръчително да се консултирате с лекар или фармацевт, който да определи правилното дозиране според вашите моментни нужди и индивидуални особености. Добре е да се провери и какви са съставките на продукта, защото има определени фактори, които не позволяват прием на храносмилателни ензими.

Ако желаете да приемате храносмилателни ензими и имате едно от следните показания, задължително трябва да направите консултация с лекар:

 • страдате от диабет;
 • имате стомашна язва;
 • приемате антикоагуланти;
 • приемате противовъзпалителни препарати;
 • при бременност, кърмене.

Храносмилателни ензими от Jamieson

Нашият дългогодишен опит в производството на хранителни добавки, контролът на качеството и изпитаните стандарти на работа гарантират, че получавате висококачествен продукт, който да ви подпомогне в грижата за вашето здраве и добър тонус.

Храносмилателните ензими от Jamieson са създадени с цел подпомагане на храносмилателните функции и поддържане на добро здравословно състояние. Те се произвеждат под най-строг контрол, единствено от естествени източници без вредни добавки като ГМО, овкусители и оцветители. Нашите храносмилателни ензими са 100% растителни и подходящи за прием от вегетарианци. Те се препоръчват при подут корем, киселини и газове. Всяка една лесна за прием таблетка съдържа следните шест храносмилателни ензима:

Папаин / Papain / (from Carica papaya fruit)50 mg/900,000 Pu
Бромелаин / Bromelain/ (from Ananas comosus fruit)30 mg/7,200 mcu
Липаза /Lipase/ (from Aspergillus niger)30 mg/32 Lu
Амилаза /Amylase/ (from Aspergilus oryzae)50 mg/1,500 Du
Лактаза /Lactase/ (from Aspergillus niger)30 mg/30.75 Lac u
Целулаза /Cellulase/ (from Trichoderma longibrachiatum)15 mg/300 Cmc-ase

В статията разгледахме какво са храносмилателните ензими, техните видове и ползи за организма, както и какви са възможните симптоми при липсата в организма.

Приемът на храносмилателни ензими би могъл да подпомогне процесите по смилане и усвояване на хранителните вещества, подобряване на имунната система и добро цялостно здраве на организма.

Винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, за да разберете дали приемът на храносмилателни ензими е подходящ и какъв тип продукт и доза може да са най-добри за вашите конкретни нужди.

© 2024 Всички права запазени.