Витамините – Факт или Илюзия 5-та част

Секция: 
Експертите

Все по-често чуваме за ролята на витамините в неутрализирането на „свободните радикали" в тялото. Какво означава това? Свободните радикали са високо реактивно съединение, произведено спонтанно в тялото или поради излагане на определени замърсители. Те могат да са опасни, тъй като предизвикват увреждане на телесните клетки и тъкани, включително на генетичния материал.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 4-та част

Секция: 
Експертите

Витамин E стимулира ли сексуалния нагон?

Не. Вярването се основава на погрешно изтълкувано проучване върху животни: плъховете спрели да се възпроизвеждат след като минали на диета без витамин E, и подновили възпроизвеждането, когато диетата била прекратена. Било направено погрешно заключение, че витамин E би могъл подсили сексуалния нагон.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 3-та част

Секция: 
Експертите

Можете ли да се предпазите от ухапвания от комари като вземаме големи количества витамин B1? Може би. Витамин B1 има определена миризма. Приеман в големи количества, той отделя специфична миризма през порите и се казва, че държи комарите настрана. Някои могат да го сметнат за ефективно, но е по-безопасно да разчитате на репеленти за насекоми, особено в страни, в които маларията е проблем.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 1-ва част

Секция: 
Експертите

Може ли прием в големи количества на витаминни добавки да подобри интелигентността? Не. Няма доказателство, че добавките с витамини могат да подобрят умственото представяне на средно интелигентни лица без значение от техният хранителен режим.

Прочети повече

Какво представляват Omega-3 мастни киселини?

Секция: 
Експертите

Мастните киселини са основните съставни единици на мазнините и маслата. Определени мастни киселини се считат за “есенциални”, незаменими, защото не могат да бъдат произведени в организма, а трябва да се набавят от външни източници, като храна и хранителни добавки.

Прочети повече