Факти

Последните материали в сайта:

Всичко за витамините - 2-ра част

Секция: 
Нови продукти

Какво е "витамин F"? "Витамин F" е неправилно название, което понякога се използва за линолова киселина. Това е основна мастна киселина, съдържаща се в полиненаситени мазнини като слънчоглед и слънчогледови масла. Въпреки, че е важен диетичен компонент, линоловата киселина не е витамин.

Прочети повече

Витамин C

Секция: 
Съставките

Трябва ли да продължавам да приемам витамин C превантивно срещу настинки и при лечение? Да, от този преглед става ясно, че витамин C може да предпази от настинка и да намали продължителността й. Точната доза на този етап все още не е ясна докато не бъдат проведени по-специфични мета анализи с подгрупи, приемащи различни дози.

Прочети повече

Какво е Гинко билоба?

Секция: 
Съставките

Гинко билоба е най-старият дървесен вид, който съществува на земята, който датира от Палеозойската ера, от преди повече от 225 милиона години. Листата на гинко билоба се използват за медицински цели за първи път в китайската медицина от династията Минг през 1436 г.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 5-та част

Секция: 
Експертите

Все по-често чуваме за ролята на витамините в неутрализирането на „свободните радикали" в тялото. Какво означава това? Свободните радикали са високо реактивно съединение, произведено спонтанно в тялото или поради излагане на определени замърсители. Те могат да са опасни, тъй като предизвикват увреждане на телесните клетки и тъкани, включително на генетичния материал.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 4-та част

Секция: 
Експертите

Витамин E стимулира ли сексуалния нагон? Не. Вярването се основава на погрешно изтълкувано проучване върху животни: плъховете спрели да се възпроизвеждат след като минали на диета без витамин E, и подновили възпроизвеждането, когато диетата била прекратена. Било направено погрешно заключение, че витамин E би могъл подсили сексуалния нагон.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 3-та част

Секция: 
Експертите

Можете ли да се предпазите от ухапвания от комари като вземаме големи количества витамин B1? Може би. Витамин B1 има определена миризма. Приеман в големи количества, той отделя специфична миризма през порите и се казва, че държи комарите настрана. Някои могат да го сметнат за ефективно, но е по-безопасно да разчитате на репеленти за насекоми, особено в страни, в които маларията е проблем.

Прочети повече

Витамините – Факт или Илюзия 1-ва част

Секция: 
Експертите

Може ли прием в големи количества на витаминни добавки да подобри интелигентността? Не. Няма доказателство, че добавките с витамини могат да подобрят умственото представяне на средно интелигентни лица без значение от техният хранителен режим.

Прочети повече