Витамин C

Витамин C

19 Март 2013

Трябва ли да продължавам да приемам витамин C превантивно срещу настинки и при лечение? Да, от този преглед става ясно, че витамин C може да предпази от настинка и да намали продължителността й. Точната доза на този етап все още не е ясна докато не бъдат проведени по-специфични мета анализи с подгрупи, приемащи различни дози.

Засега, приемането на  витамин С в дози от 500 мг до 1000мг  на ден през студени сезони, предразполагащи към грип (от септември до март), изглежда безопасно, ефективно и по джоба на всеки. Разбира се, трябва да се свържете с квалифициран специалист преди да започнете приема на витамин С или да увеличите дозата, която вече вземате.

Има ли клинични изследвания, които изцяло потвърждават способността на витамин С да прекрати обикновената настинка при населението?
Да, има много такива. Проучване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през 2005 г., прави заключение, че дневен прием между 500 и 1000 мг в продължение на пет години намалил с три или повече пъти риска от обикновена настинка за периода на изследването. Рискът бил 66% по-малък за групата, която приемала по-високата доза.