4 задължителни хранителни вещества в сезона на настинките

Колкото и да не ти се иска, сезонът на настинките и гриповете отново е тук. През тази част на годината често ти идва да се скриеш на топло, да се утешиш с любимата си храна и да не излизаш никъде. Въпреки това - не се оставяй на лошото време и вирусите. Най-добрият начин да се предпазиш от болести си остава твоята собствена имунна система. Увери се, че имунитетът ти е подготвен за предизвикателствата на студовете със следните задължителни за сезона хранителни вещества.
 
Витамин C
Редица от свойствата му имат благоприятен ефект върху кожата, а когато става дума за имунитет, витамин С е повече от отличен избор, тъй като защитава имунната система и предпазва от свободните радикали. Редовният прием на витамин С може да намали средната продължителност и симптомите на обичайната настинка и дори да спомогне за намаляване на риска от развиване на по-сериозни състояния като пневмония и белодробни заболявания.
 
Има го в:
Цитрусовите плодове, чушките и някои зелени зеленчуци като броколи и брюкселско зеле.
Ако искате да набавяте редовно необходимите количества от този витамин, можете да използвате и хранителни добавки. Решението на Jamieson е вкусна дъвчаща форма на Витамин С, със съдържание от 500 mg във всяка таблетка.
 
Желязо
Желязото играе ключова роля в защитата на имунната ти система от настинки. То не просто помага за разпределянето на кислород в тялото, но е и основен компонент на червените кръвни клетки (еритроцитите). Дефицитът на желязо възпрепятства движението на кислорода и забавя цялостното производство на кръвни клетки. Подобен недостиг на кислород може да те накара да се чувстваш отпаднал, да отслаби имунитета ти и да те направи по-уязвим към инфекции.
 
Има го в: 
Тъмните листни зеленчуци, червеното и пилешкото месо, морските дарове.
 
Витамин D
С настъпването на есенно-зимния сезон си лишен от летните слънчеви лъчи и често се налага да се затвориш на топло вкъщи. А страничният ефект на голямото затваряне е дефицит на Витамин D. Липсата на този витамин в организма се свързва с намалена имунна реакция, както и с по-висок риск от развиване на инфекция. Затова е и задължително това хранително вещество да присъства сред останалите ти инструменти за справяне със сезона на настинките.
 
Има го в: 
По-мазните риби, сиренето и яйцата. Понякога е трудно да включиш достатъчно от тези три храни в диетата си и точно в такива случаи е удобно да приемаш витамин D като хранителна добавка.
 
Цинк
Нивата на цинк в организма ти, както ниските, така и високите, оказват съществено влияние на имунната ти система. Цинкът подпомага зарастването на раните и цялостния растеж на Т и В клетките, ключови за имунната реакция на тялото. Той действа като антиоксидант, а според редица изследвания играе основна роля в предотвратяването на възпалителни процеси, причинени от свободни радикали. Именно затова цинкът значително намалява времетраеното на обичайната настинка с до 50%. Повечето хранителни режими осигуряват определено количество цинк и въпреки това много хора изпитват трудности в набавянето на достатъчно от ценното вещество. Все пак бъди внимателен, защото пренасищането с цинк в организма от своя страна може да доведе до гадене и повръщане. За да избегнеш подобни резултати, стреми се да приемаш средно по 11 mg/ден и не повече от 40 mg/ден.
 
Има го в:
Овесените ядки, ракообразните, бобовите растения като нахут, леща и боб.
Jamieson Цинк е със съдържание 10 mg във всяка таблетка.
 
 
 
Източници
Zelman, K. M., MPH, RD, LD. (2010, January 7). The Benefits of Vitamin C. Retrieved from https://www.webmd.com/diet/features/the-benefits-of-vitamin-c#1  
Bonaventura, P., Benedetti, G., Albarède, F., & Miossec, P. (2014, November 24). Zinc and its role in immunity and inflammation. Retrieved from https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1568997214002808 
Oregon State University. (2018, January 17). Immunity In Depth. Retrieved from https://lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/immunity 
Kirkpatrick, K., MS, RD, LD. (2015, December 18). 5 Foods You Should Eat This Winter. Retrieved from https://health.clevelandclinic.org/5-foods-for-winter-weather/ 
Spears, J. W., & Kegley, E. B. (2002). Effect of zinc source (zinc oxide vs zinc proteinate) and level on performance, carcass characteristics, and immune response of growing and finishing steers. Journal of Animal Science,80(10), 2747. doi:10.2527/2002.80102747x
Oppenheimer, S. J. (2001). Iron and Its Relation to Immunity and Infectious Disease. The Journal of Nutrition,131(2). doi:10.1093/jn/131.2.616s