Най-старото лековито дърво на света

През юрския период, когато на земята все още имало динозаври, на сушата често се срещали дървета Гинко. Това древно растение (на 200 милиона години), запазило се и до днес, има широко приложение и многобройни полезни свойства. В будизма и конфуцианството то е на голяма почит, затова в Азия се среща често и дори има гинко дървета на над 1500 години. 
Едно от ключовите предимства на Гинко Билобата е, че успешно подобрява и улеснява притока на кръв и кислород в мозъка и крайниците, поддържайки функциите на паметта, концентрацията и кръвообращението. 
 
Когнитивна мощ
Гинко, наричано още “жив фосил”, е оцелявало през много периоди на масово изчезване на видове. Тази му жизненост помага на човеците и днес - основно под формата на хранителни добавки, които съдържат екстракт от листата на дървото. Гинко подобрява когнитивните функции, а някои проучвания твърдят, че един конкретен екстракт от гинко има благотворен ефект при пациенти с деменция и алцхаймер. Освен това въздействието му подобрява социализацията и способността за изпълнение на много задачи през деня. Учените отдават подсилването на паметта на по-доброто кръвообращение, което осигурява гинко. Това именно предпазва от невронни увреждания. Най-сериозна полезност на гинко, проучванията доказват в сферата на старческото забравяне. 
 
Концентрация
Някои изследвания сочат, че гинко удължава способността за концентрация и понижава нивата на тревожност. Това го прави благотворен компонент от леченията на депресия, които, естествено, са много по-комплексни и не може да се разчита само на хранителни добавки като билобата. Благодарение на възпиращия ефект на възпалителни процеси в тялото, гинко подпомага и справянето с високите нива на стресовите хормони. В традиционната китайска медицина растението е ефикасно срещу главоболие и мигрена, а това косвено подсилва и концентрацията.
 
Интересни факти
❤ Гинко е символ на дълголетие и добро здраве в Китай. Неслучайно китайците си подаряват за рожден ден гинко бонсай, с думите: “Желая ти 100 години щастие!”. 
❤ В съвременния свят гинко е сред дърветата с най-голяма здравина. Това са и първите дървета, които започват отново да растат в района на Хирошима, след ядрената атака. Шест от гинко дърветата в Хирошима оцеляват при бедствието и до днес растат там. 
❤ Насекомите избягват гинкото, защото листата му изпускат вещество, което ги отблъсква. Това предпазва билобата, която, впрочем, е също така недолюбвана и от птици. 
❤ Много интересно е, че гинко дърветата са далеч по-устойчиви на градското замърсяване от повечето други дървета. 
❤ Гинко е най-често срещаното дърво в обителта на будистките манастири, а листото му носи прозвището “Нокътят на Буда”. 
❤ За японците листото на гинко е символ на щастие и благоденствие, а разтварящата се форма тълкуват като знак, че бъдещето винаги разтваря хоризонтите си пред човек.  
❤ Наричано е още “тоник за паметта”. 
 
Източници: